zvonice

Zvonice volně stojí několik metrů severně od chrámového trojlodí na nízké, oproti úrovni kostela asi o 1 m vyvýšené travnaté terase. Základnu věžovité stavby tvoří vysoká podezdívka šestiúhelného půdorysu, omítnutá novými hladkými štukovými omítkami světleokrového tónu. Dolní část mohutné podezdívky je zbudována z lomového kamene, horní polovina je cihelná, zesílená zvenku na nárožích a v půli stěn dřevěnou trámovou konstrukcí. Přístup do zvonice je od JV pravoúhlým vchodem v dřevěných zárubních, na V a Z straně v horní cihelné části podezdívky je po dvou malých obdélných okénkách. Ze spodní šestiboké části zvonice, kryté střechou ve tvaru komolého šestibokého jehlance, vystupuje užší čtyřboké dřevěné patro obdélného půdorysu. Patro, pobité zvenku šindelem, je na V a Z straně prolomeno širokými obdélnými šestidílnými žaluziovými okny, nad nimiž je zasazeno po šesti dřevěných vyřezávaných a polychromovaných znacích řemeslnických cechů, města a království (novodobá úprava z r. 1894). Zvonice vrcholí vysokou dlátkovou střechou s námětky, pobitou stejně jako jehlancová střecha v přízemí plechem. Původně byly obě střechy kryty břidlicí.