zřícenina hradu Hrádek

V uvedené poloze na východním okraji katastru obce Horní Lhotice na výběžku hřebene, který se táhne po pravém břehu říčky Chvojnice oddělující katastr Lesní Jakubov se nacházejí dva hrádky vzdálené od sebe přibližně jen 180 m. Jednodílný Dolní hrádek ve spodní část ostrožny nad pravým břehem Chvojnice má kapkovitý půdorys a zaujímá konec ostrožny v záhybu říčky. Od ní je chráněn strmými svahy, na šíji a na mírnější západní straně ho od severu k jihu obíhá příkop a val. Na severu, kde ostrožina pokračuje, je však příkop zasypán. Měl šířku okolo 10 m a oproti hrádku je 3 až 4 m hluboký. V r 1963 zde byl proveden výzkum, který doložili nejen hradbu 2 m silnou, která byla ukryta v destrukční hrázce na západním obvodu, ale i další zděnou zástavbu. Na severu, v nejvyšším bodě je možno předpokládat věžovitou stavbu, jiná budova stála před jižním koncem. Z ojedinělých nálezu keramiky lze soudit na existenci sídla již ve 13. století. Horní hrádek zaujímá plošinu těsně nad pravým břehem Chvojnice a je vyřezán do hlinitého podloží vysokého břehu Chvojnice při brodu, kterým říčku překonávala cesta ze Lhotic do Lesního Jakubova. Právě z důvodu snazší dostupnosti je možno uvažovat o příslušnosti sídla k Jakubovu, neboť Dolní hrádek má výhodnější komunikační vztah ke Lhoticím.