židovský hřbitov

Přibližně obdélný pozemek bývalého židovského hřbitova leží při Novoměstské ulici, při výpadové silnici směrem na Hrochův Týnec , orientace přibližně východ-západ. Pozemek je vymezen ohradní zdí a při silnici od severu vstupním objektem (vozovnou), který spolu s přilehlými brankami má jednotně architektonicky ztvárněné vstupní průčelí. Vstupní budova je nevelká přízemní cihelná omítaná stavba na obdélném půdorysu s plochou sedlovou střechou krytou pozink. plechem. Do ulice má kulisovité historizující průčelí, řešené spolu s postranními brankami jako trojosé, s vysokou střední štítovou zdí završenou plochým trojúhelným frontonem.. Plochu průčelí člení lisenové rámy na pískovcovém soklu, spojené shora obloučkovým vlysem, totéž u štítu. Korunu zdi kryje kamenná římsa. Ve střední ose je široký průjezd s dvoukřídlými klasicizujícími půlkruhově zakončenými vraty s plným sluncově děleným nadsvětlíkem odděleným římsou. Nižší branky po stranách jsou opět půlkruhové, s mřížovými vrátky. Budova není průjezdná, dveře na opačné straně mají opět historizující charakter, jsou dvoukřídlé, výplňové, v kamenné zárubni. Budova je bez oken. Ohradní zeď z cihel, koruna z pískovcových desek, tam kde z vnitřní strany tvoří pozadí náhrobku je často omítaná, nebo s povrchem z umělého kamene. Většina náhrobků typově připomíná jednoduché stély, některé jsou ve formě náhrobních desek ve zdi, výjmečně mají náročnější plastickou podobu (např. torzo antického sloupu), v některých případech jsou u mladších hrobů zachovány ozdobné kovové mřížky kolem hrobů. Soupis s identifikací je obsažen v příloze prohlášení za kulturní památku.