Zíbův (vodní) mlýn

Bývalý vodní mlýn čp. 5., tzv. Zíbův mlýn, byl postaven na Hvožďanském potoce, jehož tok byl na počátku 20. století regulován. Areál mlýna tvoří tři na sebe napojená křídla na půdorysu široce rozevřeného písmene U, otevřená k východu do nevelkého dvora, obehnaného kamennou ohradní zdí. Severní křídlo tvoří obytný dům s mlýnicí, k němuž se kolmo napojuje západní křídlo kolny se stodolou. Na jihu areál uzavírají chlévy. K západní stěně kolny se přimyká místnost na čtvercovém půdoryse, vystavěná na počátku 20. století pro motor mlýna. Voda byla přiváděna od západu, do vtokového kanálu k vodnímu kolu a odtud odváděna odtokovým kanálem kolem jižních hospodářských budov k jihu. Ve hvožďanském mlýně se dochovalo kompletní technologické vybavení uměleckého válcového mlýna s několika archaickými prvky.