Žerotínský palác

Dvoupatrový, trojkřídlý objekt bývalého Žerotínského paláce, sjednocen s objektem Purkrabská 4 a vytvářející s jeho pravým bočním křídlem arkádové nádvoří. Sklepy jsou umístěny v zadním křídle objektu, přístupné z arkádové chodby cihlovým schodištěm. První sklep je zaklenut valenou cihlovou klenbou, posazenou na 1 m vysoký kamenný sokl, boční sklep je zaklenut kamennou valenou gotickou klenbou. Přízemí je dvoutraktové. Jeden trakt tvoří spojovací (původně arkádová) chodba, situovaná podél nepravidelně obdélného nádvoří, osvětlená polokruhově zakončenými arkádami s osazenými dřevěnými výkladci. Druhý trakt tvoří jednotlivé místnosti a centrální renesanční dvouramenné schodiště do pater. Schodiště je zaklenuto segmentovou klenbou, mezipodesty jsou klenuty křížovými klenbami s vytaženými hřebínky, stupně jsou dřevěné. Chodba je zaklenuta částečně valenou klenbou, částečně pruskými plackami umístěnými mezi arkádovými oblouky. Nádvoří je spojeno s ulicí symetricky umístěným průjezdem, zaklenutým stlačenou valenou klenbou, s druhotně umístěnými kamennými renesančními znakovými deskami. Arkádové chodby ve všech patrech jsou klenuty pruskou plackou. V přízemí zadního křídla jsou místnosti klenuty křížovými klenbami, do obloukového pasu a zrcadlovou klenbou do čtvercového zrcadla. Místnosti ve vyšších patrech jsou plochostropé. Střechy jsou sedlové. Krov je vaznicový s šikmo vzepřenými stolicemi. Uliční fasáda je sjednocená s objektem Purkrabská 4 a má 18 okenních os. Přízemí je členěno bosováním, od horních pater odděleno profilovanou kordónovou římsou, sokl je obložen pískovcovými deskami. Okna jsou zdobena profilovanou štukovou šambránou se zdobenými parapety a v prvním patře zvýrazněna nadokenními římsami. Vjezdová vrata jsou obložena širokým, jednoduše bosovaným kamenným portálem. V horních patrech na vjezdovými vraty a na obou stranách fasády jsou umístěny jednoduché meziokenní lisény.