zemědělský dvůr Němčice

Současný dvůr se nachází na místě staršího dvora s tvrzí, který v roce 1706 prodala vdova po Jiříkovi Ignácovi z Budkova knížeti Adamovi ze Schwarzenberku. ten nechal dvůr v letech 1708 až 1709 přestavět podle projektu známého schwarzenberského stavitele Pavla Ignáce Bayera. Bývalý schwarzenberský dvůr se nachází asi 1 km severovýchodně od obce Líšnice u Kostelce. Je obklopen rozlehlými poli a loukami, v blízkosti s dochoval i rybník (druhý v těsné blízkosti dvora v současné době vyschlý), pitná voda byla do dvora přiváděna dřevěným potrubím od pramene nedalekého kopce. Samotný dvůr se rozkládá kolem obdélného dvora. Průjezdný je dvěma branami, hlavní – západní od nedaleké Líšnice a zadní – východní, směřující do polí a dál do obce Radonice. Vpravo od hlavní brány je situován domek pro bývalé zaměstnance dvora, vpravo chlívek pro drůbež, obytnému a též úřednickému domu je věnována západní část severního křídla po levé straně dvora, protější, jižní křídlo tvoří chlévy a lihovar s vysokým komínem a východní stranu uzavírá objekt stodoly.