železniční most

Most se nachází v extravilánu obcí Sepekov a Božetice na žkm 21,510 trati Tábor – Písek, jižně od Kvěchovského mlýna, poblíže hlavní silnice Písek – Milevsko a překlenuje údolní nivu Smutného potoka. Je konstruován jako masivní, kamenný, desetiobloukový, kolmý, bez křídel. Svou osou je orientován ve směru V – Z. Délka mostu je 147,80 m, délka přemostění 137,55 m, šířka v koruně je 4,78 m a výška 20,88 m. Světlost otvorů je 12,00 m. Vystavěn byl v roce 1889. Most je vystavěn z většího lomového nahrubo přitesaného kamene, mnohé kameny jsou bosované, ponechané v režném stavu, nároží jsou vyzděna z opracovaných bosovaných kvádrů s vytesaným obvodovým páskem. Kameny zděné na vápennou maltu mají spáry v líci vyplněny betonem s přiznanými oblými rýhami. Na mnoha místech je spárování vypadané. Pilíře mají obdélný průřez (v dolní části rozm.2,85x6,50 m), směrem vzhůru se na všech čtyřech stranách zužují a podpírají polokruhové oblouky kleneb. Dimenze kleneb, tvořená většinou dvěma opracovanými bosovanými kvádry nad sebou, je nestejné síly. V patách kleneb je z vnitřních stran pilířů vysazeno vždy pět kamenných krakorců, které při stavbě mostu sloužily pro vynesení ramenátů bednění oblouků. Ve středu každé klenby je osazena odtoková trubka, ukončená s lícem zdiva. Koruna zdí je v horní části zakryta silnými opracovanými, v horní vnější hraně okosenými parapetními deskami šířky 59 cm a výšky 35 cm, s přesahem před líc zdiva cca 7 až 8 cm. V deskách je ukotveno ocelové zábradlí výšky 119 cm, zhotovené svařením L profilů 70x70x7 mm, sloupky jsou základovými platlemi rozm. 15x20,5 cm přišroubovány čtyřmi vruty s matkami, vruty jsou v kameni přichyceny pryskyřicí. Zábradlí je opatřeno světle šedým krycím nátěrem. Na obou stranách mostu jsou nad třetím a šestým pilířem od západu vysazeny dvě plošiny (balkonky) se zábradlím, tvořené kamennými deskami, podepřené dvěma kamennými zešikmenými krakorci. Na lícní straně kleneb se vlivem prosakující vody, která vyplavuje vápenné pojivo ze zdiva, vytváří vápencové krápníky. Svahy kolem mostu jsou vyloženy nepravidelnou kamennou dlažbou. Vodoteč Smutného potoka přitéká k mostu od severu a protéká pod jeho třetím obloukem od východu, pod druhým obloukem z téže strany je vedena prašná cesta. Větší část mostu se nachází na katastrálním území Božetice.