zaniklá ves Pfaffenschlag

Zaniklá ves: situována v lese západně od Slavonic. Pravidelná kolonizační osada ze 13.stol. na pozemcích slavonických farářů. Ves zanikla za husitských válek r. 1423. Archeologickým výzkumem Moravského muzea v Brně objeveny v letech 1960-62 rozsáhlé zbytky dvanácti pravidelných dvorců s budovami, vystavěnými vesměs z lomové žuly. Vyznačené zbytky zdiva – půdorysy - ponechány odkryty. Budovy obdélné (14,5 x 9 m) zděné, orientované od severu k jihu. K jihu obrácená obytná prostora byla zhruba čtvercová, přístupná z jihu z cesty jednoduchými dveřmi. Její severní stěna roubená, proti vchodu ohniště a pec. Hospodářská část se skládala z velké síně, z níž se chodilo do dvou komor, oddělených zděnými příčkami. V menší z nich bylo rovněž ohniště. Místnosti plochostropé, celou dispozici kryla jedna střecha. Podlaha buď dlážděna kameny nebo z udusané hlíny. Ves situována na obou březích místního potoka na kterém byl po zániku vsi založen r. 1483 rybník. Urbanisticky se jedná o dvouřadou lesní lánovou vesnici, rozloženou po obou březích potoka, podél kterého tak vznikla nepravá náves. Na pravém břehu potoka stály pouze velké usedlosti, jejíchž domy tvořily pravidelnou zástavbu se štítovou orientací k potoku. Na levém břehu byly kromě velkých usedlostí i usedlosti menší, jejichž domy měly orientaci k potoku jak štítovou, tak podélnou. Mimo uvedené řady stály tři dvojdílné domy bez hospodářských staveb.