zámek Mnichovo Hradiště

Areál zámku se rozkládá na návrší v S části města. Na SV navazuje areál kláštera. Zámek je dvoupatrová trojkřídlá budova. K V průčelí přisazena kašna se lvem. Podle střední cesty vedoucí k sale terreně je dvojice záhonů s bazény uprostřed a 4 vázami kolem. Vně po obou stranách konírny; na J navazuje na SV dvorek vymezený zdí s novou kašnou, k S přistavěny WC. S od zámku stojí na SV straně dvora jízdárna, na SZ straně dvora kolmo k ní kočárovna. J od budovy zámku stojí pomník Václava Budovce z Budova. Areál zámku je obehnán ohradní zdí a zdí s plotem. Na JV brána se schodištěm s dvěma čtvercovými altány, dále k SV do ohrazení vsazena kašna a ve stejné vzdálenosti brána s mřížovými vraty; S od zámku, na opačné straně parku Orlí brána s mřížovými vraty s motivem orla. V parku další tři bazény: před JZ průčelím budovy zámku, Z od kláštera, poblíž Orlí brány. S od kláštera při ohradní zdi domek zahradníka se skleníky, poblíž JZ kamenná lavice. Předmětem ochrany je: zámek čp. 148, konírna čp. 149, ohradní zeď dvora s branami, SZ konírna, sala terena, kašna se sochou lva, bazény, jízdárna, kočárovna, pomník V. Budovce, zahradní parter, zámecký park, dům zahradníka se skleníky, kamenná lavice, kašna v ohradní zdi, kašna před JZ průčelím a pozemky vymezeného areálu.