zámek Konopiště

Zámek stojí na návrší při Konopišťském potoku. Budova zámku, původně hradu kolem dvou nádvoří, je na severní straně obehnána příkopem a valem, na jižní straně je přistavěna bývalá oranžerie. Kolem zámku se rozprostírá rozlehlý přírodně krajinářský park přecházející do volné přírody. Severní část areálu zaujímá bývalá obora. Jižní a východní sousedství zámku je členěno terasami, na jihovýchodě dominuje Růžová zahrada s bohatou sochařskou výzdobou. Sochařská díla zdobí i další partie parku. Okolí zámku vymezují cesty s terasovými zídkami. Západně od zámku se nachází historická zástavba. V jihovýchodní části areálu stojí architektonicky cenné budovy hájoven Šiberna a Frýdek, v severní části lesní úřad Želetínka. Na jihu je zahradnictví a kaplička sv. Anny, na západní hranici katastru kaplička sv. Jana Nepomuckého. Při hlavní silnici, od Benešova, upoutává pozornost brána do parku. Předmětem ochrany je téměř sto položek v areálu zámku (zámek s příkopem, parkánovou zdí a mosty s bránou, oranžerie a skleník, zámecký park s terasami, soubor figurálních soch a sousoší, obelisky, stély s bustami, kašny, fontány, vázy, ozdobné lavice, altány, Lurdská jeskyně s křížem a křížová cesta, kapličky, boží muka, hájovny Šiberna a Frýdek, zámecká restaurace, ubytovna lesních dělníků, stará kovárna, lesní úřad Želetínka, obléhací pozice jako archeologická památka a další stavby a komponenty areálu).