zámek Kačina

Areál zámku Kačina s rozlehlým krajinářským parkem je situován jižně od vlastní obce. Severně od zámku stojí domek zahradníka čp. 105 s kočárovnou a ohradní zdí, severovýchodně do zámku domek správce čp. 32. Před hlavním východním průčelím zámku se rozprostírá nádvoří se zahradní úpravou, východním a jihovýchodním směrem v blízkosti zámku je opěrná kamenná zídka a opěrná zeď s nikou, jihozápadně od zámku je kaplička, v ose východního průčelí podstavec květinové mísy, západně od zámku v průsečíku hvězdicovitě komponovaných cest květinová mísa, severovýchodně od zámku platanový mostek se třemi starými platany, v severovýchodním cípu areálu hlavní vjezdová vrata, jihozápadně od zámku při cestě vjezdová vrata s brankou a při potoku jihozápadně od zámku tři klenuté kamenné mostky. V areálu zámku v jihozápadním cípu se nachází areál Hrázecké hájovny a v severozápadní části areál myslivny./ Předmětem ochrany je areál zámku - zámek čp. 51 (včetně vchodu do konírny), domek zahradníka, kočárovna, ohradní zeď při domku zahradníka, domek správce, nádvoří se zahradní úpravou, park, opěrná zídka, opěrná zeď s nikou a schodištěm, kaplička, podstavec květinové mísy, platanový mostek s platany, květinová mísa, vjezdová vrata I., vjezdová vrata II. a pozemky vymezeného areálu v katastru Svatý Mikuláš, v katastru Svatá Kateřina u Svatého Mikuláše a v katastru Nové Dvory.