zámek Hraběšín

Areál zámku s hospodářským zázemím se rozkládá v JV části vsi. Podélná osa areálu je vedena ve směru S - J. Hlavní brána do areálu, vedená na vstupní zámecký portál, je situovaná od severu z prostoru návsi. Na zámek s kaplí podélně navazuje hospodářské křídlo. Na jižní straně areálu, za hospodářským křídlem, je situovaná boční brána s příjezdovou cestou. Při bráně stojí stodola, ke které v tupém úhlu přiléhá dřevěná stavba, pravděpodobně seník. Východně od hospodářského křídla, uprostřed dvora, stojí menší přízemní budova označena jako sušárna. Zámek s hospodářskými budovami ohraničuje kamenná ohradní zeď. Západně od zámku a hospodářského křídla je volná zatravněná plocha. Předmětem ochrany je zámek s kaplí, hospodářské stavení s kolnou, stodola, sušárna, ohradní zeď s branami a pozemky areálu.