zámek Filipov

Areál zámku zaujímá větší část sídelního útvaru. Budova zámku stojí v zatáčce silnice na Drobovice. Při jejím severozápadním nároží je pilířová brána s brankou. Severně stojí hospodářská budova s věžovitým přístavkem. Jižně od zámku stojí budova bývalých maštalí a západně od nich nakoso postavená oranžerie (nově propojeno) a západněji altán. Východně od bývalých maštalí stojí dvojice domů (správních budov) čp. 2 a 4, jižně od nich domek čp. 3. Park začíná před západním průčelím zámku a táhne se k jihovýchodu. Je ohraničen zdí (na východním obvodu) a plotem na západním obvodu. Parkem protéká potok, přes něj vede uprostřed parku most a v jižní části dva propustky. Na témže potoce zřízeny v severní polovině areálu tři rybníky. V jižní části parku je situována hrobka. V parku jsou na různých místech podstavce a v jižní části parku sloup. Severní část dvora je na západě a severu obklopena budovami. Po severní straně vjezdu při hospodářském stavení s věžovitým přístavkem stojí hospodářská budova s chlévy. Pokračuje řada domků čp. 6, 7, 8, 9, 10; 11, 12, 13, 14, oddělených brankou a přerušených dvěma branami. Na severní straně areálu je špýchar, dům čp. 17 (novodobě přestavěný) a na severovýchodě dům čp. 18. Na západní straně prostředního rybníka stojí transformátor a na východní straně téhož rybníka garáž. Přes silnici proti čp. 6 se nachází vinný sklep, proti chlévům malý sklípek. Na křižovatce na Čáslav a Markovice stojí na téže (západní) straně silnice řada 7 sklepů se společným průčelím.