zámek Čertousy

Po částečném zrušení prohlášení za kulturní památku v r. 2009 tvoří areál kulturní památky: hlavní budova zámku, část bývalého parku s pozemky parc. č. 185, 187. Zámecký areál vznikl ze svobodného zemského statku. Ten je připomínán r. 1322. Od r. 1357 patřil Arnoštu z Pardubic a od r. 1366 Karlově univerzitě. Za třicetileté války , zejména r. 1626 byl dvůr zpustošen a pobořen. Současná stavba čp.82 je nad terénem barokní z počátku 18. století. zámek: Jednopatrová stavba na obdélném půdorysu s mansardovou valbovou střechou s plechovou polygonální věžičkou v ose hřebene střechy. Hlavní průčelí je pětiosé s okny v líci průčelí. Fasáda je členěna pásovou kordonovou a profilovanou korunní římsou, naznačenou nárožní bosáží a štukovými rámci kolem oken. Střešní štít v ose průčelí míval pravděpodobně hodiny a na křídlech architektonickou výzdobu. Zadní průčelí je zvýrazněno vystupujícím rizalitem a štítem. Zámek je částečně podsklepen, sklep je z lomového kamene zaklenut stlačenou valenou klenbou. Interiery z větší části plochostropé, jedna místnost v přízemí zaklenuta segmenty do traverz, část prostor má zrcadlovou klenbu. Kolem zámku jsou pozemky bývalého parku. park Park obklopuje zámek ze všech stran. Je dlouhodobě zanedbán. Před vstupem do zámku na jihu je zachována terasa se schodištěm. Na severní straně jsou původní vzrostlé stromy. V jihozápadní části byly do parku vestavěny bytové domy. Park je na jihozápadě obehnán dobře zachovanou kamennou ohradní zdí. (Součástí kulturní památky po zrušení prohlášení části areálu zůstává jen park v rozsahu pozemku parc. č. 185, 187.) U ostatní částí areálu bylo r. 2009 upuštěno od ochrany: zemědělský dvůr Obdélné přízemní budovy původně se sedlovou střechou symetricky umístěné po stranách obdélného dvora. Levá - západní část úplně chybí, na východě zachováno zdivo celého půdorysu, ačetně štítů. Střecha pouze na severní části. Průčelí zbytku hospodářských budov členěno slepými segmentovými arkádami s římsovými hlavicemi pilastrů.Zbytek hospodářského dvora , který poůvodně po obou stranách lemoval vstup do zámku. Demolice západní části dvora ve 2.pol.20.stol. JZ budovy demolovány již v době GA. Domek (na pozemku parc. č. 186) Přízemní hospodářský objekt s téměř pultovou střechou a vysokými komíny. Jeho podnož a nároží jsou z pískovcových kvádrů, vyzdívka z režného zdiva. Zachovány původní dveře.