zámek

Zámek Drhovle s dvorem stojí o samotě severozápadně od Písku. Součástí památkově chráněného areálu je stará lipová alej. Areál je tvořen na jihovýchodní straně vlastní budovou zámku s kaplí na půdorysu písmene T, bývalými stájemi a ovčínem na severní straně areálu, zámeckým parkem s ohradní zdí na jih od zámku, lipovou alejí na sever od zámku a třemi kapličkami (sv. Jan Nepom., sv. Florián a sv. Rozálie). Severozápadní hranici areálu tvoří budovy novější, památkově nechrráněné. Zámek je nyní majetkem města Písku a je v něm zřízen domov důchodců. Na nádvoří je kamenná kašna čtvercového půdorysu s datací 1770 — 1880. V blízkosti se nachází hospodářský dvůr s rybníkem zahrnující hmotově pozoruhodné stodoly a hospodářské budovy, které by bylo vhodné zahrnout v budoucnosti např. do ochranného pásma kolem zámku.