zámek

Areál KP tvoří vlastní zámecká budova s navazujícím hospodářským dvorem, správními budovami a dalšími doplňkovými stavbami, nalézajícími se mimo vlastní areál. Areál zámku tvoří nepravidelný lichoběžník, hlavní protáhlá obdélná patrová zámecká budova se středním rizalitem na vstupní straně a půlkruhovým rizalitem na nádvorní straně je umístěna na jižní straně východní fronty areálu. Na obě boční štítové strany navazují hospodářské a správní budovy ;dvora. Jižní frontu dvora tvoří protáhlá patrová obdélná sýpka 1, k níž je kolmo do nádvoří přistavěna obdélná budova sloužící jako obydlí šafáře. Na sýpku 1 navazuje zalomením přízemní obdélná sýpka 2. Jižní frontu dvora uzavírá obdélná budova chlévů. Východní stranu hospodářského tvoří 2 protáhlé hospodářské budovy, mezi kterými bývaly patrně dříve vjezdové brány. Jižní budova je protáhlý kravín, rozdělený štítovou zdí na dvě části, na vnější straně připojen novodobý přístřešek (stojí již mimo areál, není památkově chráněn). Severní budova je rovněž obdélná, část využita jako stáje, část jako obydlí poklasného. Celou severní a část západní fronty dvora uzavírají obdélné stodoly, na západě navazující na hlavní zámeckou budovu. Do vnitřní plochy nádvoří vybíhá obdélný objekt hospodářské budovy 1 přistavěný k místu napojení stodoly a hlavní zámecké budovy. Volně v ploše dvora, v jeho severní části, stojí hospodářská budova 2 s novodobým objektem dílen (není chráněn). Architekturu dvora doplňuje kamenná čtvercová kašna. Součástí zámeckého areálu jsou další objekty, stojící mimo dvůr – rybářská bašta pod hrází rybníka Hořejší pocházející z počátečního období výstavby zámku a drobný objekt, kterým se vstupuje do sklepení ústícího na severní straně kostelního návrší. Součástí zámeckého areálu je také pamětní kříž na rozcestí směr Strachovice, připomínající podíl okolních vsí při výstavbě hospodářských objektů zámku v roce 1865 po požáru původních dřevěných stodol. K zámku náležel také zajímavý roubený objekt lednice na hrázi rybníka Hořejší, dnes již zaniklý.