zámek

Budova zámku obklopeného parkem se nachází na terénní terase východně od obce Lechovice, poblíž poutního kostela Navštívení Panny Marie. Jedná se o volně stojící jednopatrovou trojkřídlou stavbu s předsunutými přízemními díly bočních křídel, obstupujícími vnitřní dvůr na čtvrté straně uzavřený hospodářským stavením a spojovací zdí. Patrová křídla zámku jsou završena mansardovými střechami s vikýři, přízemní části bočních křídel jsou kryty sedlovými střechami. Hlavní průčelí je obráceno k jihozápadu, výrazně akcentováno je zahradní, jihovýchodní průčelí obrácené k hlavnímu vjezdu. Před ním je terén upraven na způsob okrasného zahradního parteru. Hlavní průčelí je členěno jedenácti okenními osami, přičemž na místě třetích os od kraje předstupují věžovité rizality završené novobarokními nástavci s kruhovými vikýři, na středu je prolomen vstup krytý balkonem a završený nízkým štítem vloženým do podstřešní římsy. Fasádu člení v přízemí a na nárožích pásová rustika, patro je odděleno kordonovou římsou a završeno výraznější korunní římsou, okna ve střední části jsou oddělena lizénami. Obdélná okna jsou rámována plochou šambránou s ušima, v přízemí završena klenákem a v patře rozšířena o na bocích rovné a ve středu střídavě zalamované a segmentově vypjaté nadokenní římsy, které jsou s otvory propojeny zdobenými výplněmi. Další výplně navazují na podokenní římsy a kordonovou římsu. Balkon nesený volutovými konzolami je ohraničen ozdobnou kovanou mříží. Jihovýchodní průčelí je sedmiosé, na místě druhých os od kraje rozšířeno o rizality, které svírají půloválný balkon konstruovaný z umělecké litiny. K severozápadnímu průčelí je v místě druhé a třetí okenní osy od západu přistaven rizalit nesený hranolovými pilíři. Nádvorní fasády všech tří křídel jsou hladké, dělené kordonovou římsou, prolomené obdélnými okenními otvory rámovanými hladkými šambránami s ušima, pouze krajní okenní osy jsou zdůrazněny v přízemí pásovou a v patře nárožní bosáží a rámovány nadokenními a podokenními římsami. Přízemí je dekorováno slepými segmentovými arkádami. K severovýchodní fasádě přiléhá obdélná přístavba výtahu. Přízemní budovy mají hladké fasády bez rámování otvorů, pouze na severovýchodní straně s pásovou bosáží a lištovými šambránami kolem otvorů. Patrová křídla vykazují jedno a čtvrttraktovou dispozici s chodbami situovanými v nádvorním traktu. Chodby jsou zaklenuty valeně s výsečemi, pokoje mají rovné stropy. V jihozápadním křídle je dochováno točité litinové schodiště, v jihovýchodním je v rohové místnosti kazetový strop. Přízemní díly bočních křídel jsou jednotraktové s přímými vstupy z nádvoří, završeny jsou valeně s výsečemi. Zámek je obklopen přírodně krajinářským parkem ohrazeným cihlovou zdí prolomenou hlavní branou a dalšími brankami. Nachází se v něm řada objektů drobné zahradní architektury, jako například pergola se zděnými sloupky a podezdívkou z keramických tvárnic. Před jihovýchodním průčelím zámku je upraven květinový parter vymezený kamennou balustrádou a balustrovým schodištěm. Uprostřed je situována secesní kašna se sousoším Ledy s labutí. Před hlavním průčelím se nachází další kašna - s plastikami delfínů. V parku jsou také užitkové stavby - zahradnictví se skleníky a včelín, i budovy značně narušující charakter parku, jako například pavilonu sester, garáže či sloupové trafo.