zámek

Rozlehlý areál vidimského zámku čp. 1 (tvořený zámkem, hospodářským dvorem, zahradou, parkem a správní budovou s vodojemem) se nachází v Horní Vidimi, po obou stranách hlavní silnice ve směru Tupadly-Horní Vidim. Zámek (obdélného půdorysu s kolmými křídly na obou koncích, vymezuje podélnou osou od západu přilehlý hospodářský dvůr) stojící podél silnice uzavírá pohledově svým severovýchodním průčelím jižní část návsi (naproti kostelu sv. Martina). Směrem do návsi se obrací také architektonicky bohaté průčelí severní hospodářské budovy se symetricky řešenými vjezdovými bránami. Z historické zástavby dvora se dochovala také hospodářská budova (obdobné dispozice) na jihovýchodní straně. Někdejší dvůr je dnes z velké části zastavěn novodobými provozními stavbami. Na hlavní jihozápadní vstupní průčelí zámku je kompozičně vázána architektonicky řešená pozdně barokní zámecká zahrada. Vlastní zahradu se schodištěm, kašnou (fontána s putti odcizena) a zahradním pavilonem doplňují jednotlivé sochy antických Bohů a puttů. Jihovýchodním směrem od zahrady byl založen anglický park s mnoha vzácnými dřevinami, jehož součástí jsou nevelká sloupová Boží muka (JV část). Zřejmě při úpravách zámku na konci 19. století byla k vlastnímu parku připojena další část (východně od hospodářského dvora) s vodní plochou, zasahující až na hranu ostrožny (spadající strmě do Sitenského dolu) s několika stržemi překlenutými můstky. Výše popsaná východní část areálu (tj. po pravé straně silnice Tupadly - Vidim) je z jedné části vymezena hrazením s bohatou sochařskou výzdobou ( tj. podél silnice pilířový plot s branou, plnou ohradní zdí zahrady s brankou a výklenkovou kaplí) a z druhé části (tj. kolem parku převážně novodobým železným plotem mezi barokní branou a balustrádou). Západní (provozní) část areálu (tj. po levé straně silnice Tupadly - Vidim) je vymezená směrem do silnice obdobně řešeným plotem s pilířovou vjezdovou bránou se sochařskou výzdobou. Obytná budova zámeckého správce (čp. 51) stojí na kraji pravidelné zástavby obce - naproti zámku. Součástí rozlehlého prostoru podél silnice byla původně zelinářská zahrada (dnes sloužící z části zahrádkářům/z části drobným zemědělcům) a také stavba vodojemu. Předmětem ochrany zámek čp. 1, zahradní pavilon, kašna, boží muka, sochy, zahrada, ohradní zeď s plotem, výklenková kaple, správní budova s obytnou částí, hospodářské budovy, brány hospodářského dvora, park, vodojem a pozemky vymezeného areálu.