zámek

Velký zámecký areál zcela nepravidelného půdorysného obrazce se rozkládá na již. okraji vesnice při silnici na Sedlečko a Kozárovice v mírném svahu, rovnoměrně spadajícím k J a JV. Areál sestává z vlastní trojkřídlové zámecké budovy s kaplí P. Marie, bývalého správcovského domu, situovaného SV od zámku, obdélné budovy bývalé sýpky, přestavěné novodobě na školu, J od zámku a moderního nemocničního pavilonu pro infekční choroby, který stojí V od zámku. JZ část areálu zaujímá bývalý poplužní dvůr, při jehož okraji stojí od S novodobě přestavěný patrový obytný dům, dále dva plackami zaklenuté chlévy a další obytné patrové zpustlé stavení. Na J straně dvora stojí dvě zchátralé stodoly. S výjimkou zámku s kaplí tyto objekty nejsou předmětem ochrany, chráněny jsou pouze pozemky bez zástavby. Zámek je obklopen na vstupní SZ a JZ straně směrem k návsi malým parčíkem, jižně od budovy se rozkládá velký park, přecházející volně v zahradu a ovocný sad. Areál, pročleněný vzhledem ke klesajícímu terénu několika tarasními zdmi se schodišti, je obehnán z větší části jen novými drátěnými ploty. Pouze proti níže položenému hospodářskému dvoru je oddělen výrazněji několika ohradními a opěrnými zídkami. Vstup do areálu je z návsi od SZ jednoduchou novodobou pilířovou branou. Přestože objekty někdejší sýpky, správcovského domu a infekčního pavilonu, nacházející se v bezprostřední blízkosti zámku, nejsou chráněnými památkami, dotvářejí prostředí hlavní budovy a je nutno je stručně zmínit. Bývalá sýpka, dnes škola, je jednopatrová, ve vztahu ke snížené úrovni parku dvoupatrová budova obdélného půdorysu, stojící na stejné terasní vyvýšenině jako zámek nad záp. stranou parku. Stavba je kryta valbovou střechou s bobrovkami. Interiér sýpky byl přepažen novými příčkami pro potřeby nového využití. Správcovský dům je poměrně velká jednopatrová budova na půdorysu písmena "L", situovaná při sev. okraji areálu vedle zámku. Stavba, omítnutá novodobými vápennými omítkami stejné světlešedé barvy jako na zámku, má polovalbovou střechu krytou dvojitými bobrovkami. Interiéry, stejně jako u sýpky, byly nově upraveny, v přízemí jsou dílny, v patře byty. Pavilon, určený původně pro infekční onemocnění, je nevelká funkcionalistická velmi pozoruhodná stavba, stojící na stejné výškové terase se zámkem. Přízemní budova půlkruhového půdorysu s obdélnou sev. částí, obsahující vstupní prostor a hygienické a obslužné zázemí, vznikla velmi pravděpodobně podle projektu arch. Stanislava Suchardy. Střed půlkruhové části je zvýšen o světlíkové polopatro, vystupující nad ústřední halu. Kolem této haly je v pravidelných intervalech v půlkruhu rozmístěno devět pokojíků mírně lichoběžného půdorysu. Vnější plášť pavilonu je členěn pravoúhlými hladkými lizénovými rámy, mezi nimiž jsou prolomena široká čtyřdílná okna. Plochá střecha je pokryta plechem.