zámek

Zámek je situován na severním okraji obce Osov. Je obklopen parkem, ve kterém se nalézá špýchar a další stavby. Areál je vymezen zbytky ohradní zdi a novodobým oplocením. Zámek je trojkřídlá dvoupatrová budova s krajními rizality (s velmi krátkými křídly) s mansardovou střechou a bohatě členěnou fasádou. Z od zámku je situován zahradní domek, přestavěný na garáž, který není předmětem ochrany. Jedná se o stavbu na obdélném půdoryse s barokní mansardovou střechou. V od zámku stojí utilitární stavbička patrně na starším základě (není předmětem ochrany), dále na V novodobá prodejna potravin (není předmětem ochrany) V její blízkosti se nalézají dvě starší stavby - bývalé hospodářské zázemí zámku, které jsou ve velmi špatném stavu. Jedná se o cihlovou budovu s polopatrem, krytou sedlovou střechou a na ni kolmo navazující hospodářskou budovu, která je dochována v torzálním stavu. Hospodářské objekty nejsou předmětem ochrany. Jižně od zámku v parku se nachází špýchar - patrový, na vyšší podezdívce, s polovalbovou střechou, na S a Z s nevhodným novodobým přístavkem. Předmětem ochrany je zámek, špýchar, zbytky ohradní zdi a pozemky vymezeného areálu.