zámek

Nynější zámek, vzniklým stavebním vývojem v několika etapách za různých majitelů, tvoří nepravidelný útvar, který je souborem čtyř nestejných, hmotově odlišných jednopatrových křídel, obklopujících protáhlé lichoběžníkové nádvoří. Hlavní reprezentativní křídlo s mansardovými střechami krytými prejzy ovládá svým dlouhým osmnáctiosým průčelím celou východní stranu náměstí. Jeho levá (severní) část je symetrická, s dvojosým centrálním rizalitem, vrcholícím nad římsou nízkým trojúhelným štítem. Rizalitem prochází oválně zaklenutý vjezd, jehož pískovcové ostění završuje klenák se znakem stavebníka, biskupa Vratislava z Mitrovic a vročení 1742. Na archivoltě je sekaný nápis: „IOAN: IOS. D:G: EPISCOPUS RAE : HRADECENSIS / S:R:I: COMES WRATISLAW DE MITTROWIZ FIERI FECIT“. Průjezd uzavírají reprezentativní neobarokní dvoukřídlá vrata s bohatě řezbovaným dekorem a slohovým kováním. Delší pravou část průčelí člení úzké boční rizality a jeden centrální. Celé průčelí charakterizuje jednotné vrcholně barokní provedení. Hladké omítky člení kromě říms pouze lištové šambrány kolem oken v patře, doplněné čabrakovým dekorem v parapetu a frontonů s páskovým a mušlovým dekorem v supraportě. Nižší okna přízemí, chráněná vnitřními barokními kovanými mřížemi, mají jednoduché lištové šambrány a parapetní římsy. Nároží rizalitů flankují zdvojené liseny. Úzký travnatý pás před průčelím vymezuje kovaný plot. Nádvoří zámku, sjednocené klasicizující barokní úpravou fasád, je průchozí v hlavní ose do zahrady, skrz východní křídlo s dřevěnou hodinovou věžičkou. Uprostřed jeho zahradního průčelí vystupuje převýšený půlválcový útvar kaple, završený nízkým štítem. Po bocích vedou do kaple vysoká půlkruhově zaklenutá okna. Nádvoří po bocích hlavní osy vymezují úzká jednopatrová křídla s vysokými sedlovými střechami a s arkádovými ochozy v přízemí. Původní otevřené arkády v patře byly zazděné a nahrazené okny, jednotlivá pole jsou vymezená lisenovými rámy. Jižní křídlo je kratší, s dlouhým jednoramenným schodištěm ve dvoře, zbylá část nádvoří je ohrazena plnou zdí s pilířovou branou. Dominantou nádvoří jsou protilehlá průčelí hlavního a zahradního křídla, zvýrazněná v místě průjezdů plochými rizality s edikulovými štíty. Nad portálem zahradního křídla dominuje velký kamenný znak biskupa Václava z Košínů, štít zdobí sochy Víry, Naděje a Lásky. Obě protilehlá průčelí člení v přízemí pásová bosáž, ukončená profilovaným kordonem, do něhož jsou zavázané mohutné klenáky oken. V hladce omítaném patře se naopak uplatňují výrazně tvarované frontony vysokých oken a prostřídané trojboké, resp. segmentové frontony. Atypický páskový dekor supraport a čabrak mají okna v patře hlavního křídla. Uprostřed nádvoří je vyhloubena studna, se zděnou obrubou a kovanou mříží.