zámek

Objekt je renesanční třípodlažní stavba, postavená na místě bývalé tvrze, východně od kostela gotického původu. Pohledově se uplatňuje zdáli, neboť je umístěn na svahu, na hraně terénní terasy. Objekt je orientován vstupním průčelím na západ. Základní hmotu zámku tvoří příčný obdélník ukončený vzadu na obou stranách nárožními polygonálními arkýři, k němuž na východní straně přiléhá užší trakt vystupující dále na svah. Na jižní straně vstupního průčelí je pak další vystupující dvoupodlažní hmota. Celý objekt je zastřešen sedlovou valbovou střechou s nízkými stanovými stříškami nad oběma polygonálními arkýři. Krytinou je světlý eternit. Západní (vstupní) průčelí: Vstupní portál je obdélný, bosovaný, s bombovým vlysem pokrytým rostlinným, ornamentálně formovaným dekorem na středu s nasazenou maskou představující snad divého muže. Ukončující římsa nad tímto vlysem je klasického profilu, s drobným reliéfním dekorem v kymatu. V úrovni 2. podlaží nad vstupem je dvojice oken tabulkově dělených osazených v pískovcových šambránách. Nad nimi ve 3. podlaží pak vystupuje z roviny průčelí železobetonový balkón se zábradlím z páskové oceli, ornamentálně řešeným, patrně z 19. století. Otvory v levé okenní ose jsou novodobé konstrukce, ve 2. podlaží v líci průčelí, v podlaží třetím v hluboké špaletě. Stejně tak i okno ve 3. podlaží v pravé ose. Průčelí ukončuje jednotná římsa obdobná jako v ostatních průčelích, klasického profilu. Přístavek na pravé straně průčelí má v patře okna lícová, obdobná jako ve 2. podlaží vlevo, v 1. podlaží jsou otvory příčné, naznačující hospodářské využití. Průčelí je ukončeno římsou profilu lysis. Povrch průčelí pokrývá hladká vápenná omítka beze stop po sgrafitu. Jižní průčelí: Je rozvrženo do třech úseků. Vlevo se uplatňuje dodatečný přístavek, s okny shodnými jako v průčelí vstupním. Vpravo navazuje průčelí vlastního zámku řešené ve dvou rovinách v závislosti na hmotovém rozvržení objektu. Hlavní úsek vlevo ukončený na pravé straně polygonálním arkýřem je dvouosý, v prvním a druhém patře s okny ve sdružených dvojicích, zatímco v přízemí je okenní dvojice pouze na levé straně. Vpravo se nachází pouze jednoduché okno. Pozoruhodným prvkem průčelí je nárožní arkýř. V přízemí obsahoval užší polygonální nohu, která prostřednictvím tesané římsy byla rozšířena do vlastního tělesa arkýře. V současnosti je noha i s římsou obezděna cihelným zdivem (ze statických důvodů). S římsou nad přízemím korespondují dvě kordonové římsy ve výši parapetu oken a nad okny. Z původních oken se zachovalo pouze jediné, nyní se štukovou šambránou, zatímco vlevo sledujeme po obvodě zazděného okna původní renesanční tesané ostění kamenné, s lištovou profilací. Okna přízemí jsou bez ostění. V hlavním úseku průčelí najdeme zazděnou niku výšky cca 60 cm v rozsahu pravého z obou kolmo navazujících traktů. Navazující úsek průčelí zadního traktu je pozoruhodný především pod opadávající omítkou patrnými zbytky staršího stavu v 1. patře. Sledujeme zde ostění tesané, renesanční, původně s lištovou profilací obdobnou jako na arkýři, které náležejí zazděnému otvoru. Okenní konstrukce je lícová, v přízemí čtyřkřídlá, osazena za lícem průčelí cca 10 cm, v patře je okno lícové. Zde jsou také patrné zbytky sgrafitového psaníčka obdobně jako na průčelí východním. Průčelí východní: V hlavním úseku je dvouosé, v patře se dvěma dvojicemi okenních os. Šambrány lištového profilu jsou štukové, nadokenní římsa tesaná, kamenná, renesanční. Štuková je souvislá kordonová parapetní římsa, s níž je sdružena další štuková římsa ve výši stropů přízemí, s náročnější profilací. V osách oken patra se nacházejí jednoduchá okna přízemí a dvojice okenní druhého, půdního patra. Pod opadávající omítkou sledujeme psaníčkové sgrafito poměrně složité konstrukce, jehož horní okraj se nachází v úrovni překladů oken půdního prostoru. Výše je patrná nadezdívka. Na spodu zasahuje sgrafito asi do výšky poloviny oken přízemí, níže zaniklo. Boční úseky tohoto průčelí nejsou původním lícem renesančního objektu. Na levé straně je přístavek záchodu s drobným okénkem v patře, na straně vpravo je přístavek záchodu v patře prvním, s předsazením na konzolách, v patře 2. se subtilními polokruhově zaklenutými arkádami. V přízemí je přiložen další novodobý mělký trakt. Severní průčelí: Obsahuje vpravo od arkýře v přízemí dvě okenní osy. Otvory jsou lemovány tesaným ostěním, okna uzavírají ortogonálně se protínající mříže, u levého okna s nasazenými kruhy. První patro je tříosé, taktéž i patro 2., kde střední okenní otvor existuje, boční jsou zaslepeny. Pozornost si zaslouží také zde nárožní arkýř. Obdobně jako na protější straně sledujeme kordonovou římsu nad přízemím, horní část profilu, pod kterým se nachází dodatečná přizdívka. Další kordonové římsy ovšem chybějí. V ustupujícím úseku si zachovalo ornamentální reliéfní renesanční fragment. V patře je lícové okno.