zámek

Objekt zámku v Mirošovicích stojí na jihozápadním okraji obce a tvoří jeho severní hranici. Součástí areálu je bývalý hospodářský dvůr. Zámek má v hlavním průčelí zřetelně tři nadzemní podlaží (v zadním severním dvě), je zalamovaného obdélného půdorysu. Zastřešen je valbovou střechou na jihozápadě s hranolovou věží s jehlancovou střechou. Stěny jsou členěny pravoúhlými otvory s mělkými šambránami. Okenní výplně jsou novodobé dvojité dovnitř a ven otevíravé se dvěma křídly v dřevěných profilech. Členěna jsou na šest okenních tabulek. Krytina je novodobá z režných dvojitě kladených bobrovek. Fasáda je světle okrová. Severní průčelí je nepravidelně sedmiosé o dvou nadzemních podlažích, ve třetí ose zprava je vstup přes jednokřídlé dřevěné dveře. Do úrovně kordonové římsy jsou v zadní stěně dva opěráky vlevo u vstupu a mezi druhou a třetí okenní osou zleva. Jižní nádvorní průčelí je terénně umístěno níž, proto je třípodlažní. Ke středu průčelí je přisazena hranolová věž zakončená jehlancovou střechou s lucernou. Toto průčelí je zalamované nepravidelně devítiosé. První tři osy zleva mírně ve v přízemí a patře předstupují. Přízemní tři okna jsou v hlubokých kónických špaletách. Zbylé otvory tohoto průčelí jsou velmi obdobné pravoúhlé s mělkými špaletami s výše popsanými výplněmi. Čtvrtá osa zleva v přízemí je vstupní, dveře jsou přístupné otevřeným několikastupňovým schodištěm. Korunní římsa je profilovaná a zalamuje se spolu s průčelími. V oblasti věže je nad korunní římsou dvojice oken rozdílné šířky oproti zbytku stavby. Věž má vlastní korunní římsu, po níž následuje její střecha.