zámek Elbančice

Zámeček se nachází 4 km SV od Mladé Vožice u bývalé hlavní silnice na Načeradec, na západním svahu nad silnicí pod lesem. Původní přístup k zámečku byl cestou s alejí od jihu. Z aleje se zachoval malý zbytek. Na sever od zámečku se zachovalo torzo zdiva kaple sv. Antonína, hospodářských objektů a bývalých sirných lázní. Exteriér Zámek je barokní přízemní budova s mansardovou střechou, krytou bobrovkami na husté laťování. Obdélný půdorys je prolomen dvěma symetricky osazenýmí rizality v předním i zadním průčelí. Rizality jsou ukončeny štítky. Přední i zadní průčelí je desetiosé, boční průče-lí jsou dvouosá, uprostřed rizalitů předního průčelí jsou umístěny vchodové dveře. Okenní otvory přízemí jsou zdobeny plastickými paspartami, okna ve štítech rizalitů mají navíc supra-fenestrum. Rizality jsou zdobeny plasticky tvarovanou kordonovou římsou a fabionovou římsou, která je nad okny půlkruhově tvarovaná. Nad rizality je valbová střecha se středním obloukovým náběhem krytá prejzami. Pod mansardovou střechou je stejná fabionová římsa jako mají rizality. Nad rizality jsou valbové stříšky. Přední plocha, nad půlkruhovým štítkem má obloukový náběh a je kryta prejzy, boční plochy jsou kryty taškovou krytinou jako hlavní střecha