základní kámen pevnosti

Základní kámen pevnosti je umístěn na krátkém východním průčelí jižního bočního křídla kavalíru č. IV (v blízkosti jižního nároží), který je součástí hradebního systému tzv. Hlavní pevnosti. V šikmo nakloněném režném cihelném líci tohoto objektu je z kamenných (pískovcových) bloků proveden svislý obdélný pás, v jehož horní polovině je pak vsazena kolmo z líce vystupující obdélná deska s pravoúhlým vybráním vespod. Na desku je ve vrcholu nasazena profilovaná pískovcová římsa. Základní kámen je opatřen plasticky vystupujícím latinským textem (z kovu ? – bronzu ? - odlitá písmena): IOSEPHVS II. AVG. P. P. AETERNI HVIVS OPERIS FVNDAMENTA IECIT VI. ID. OCT. MDCCLXXX PROVIDENTISS. PRINCIP. EXEMPL. MAVRITIVS LACY SVPR. CASTROR. PRAEF CAROL PELLEGRINI SVPR. ARCHITECTURAE MILIT. PRAES. IDEMQ. OPERIS. CVRATOR. CAETERIQ. ADSTANTES SEQVVT SVNT