socha sv. Jana Nepomuckého

Kamenná socha světce v podživotní velikosti, která je osazena na podstavec, sokl a základ. Socha samotná je provedena z jemnozrnného pískovce. Zbytek díla je z pískovce hrubozrnného. Kamenný základ má půdorysné rozměry 0,91 × 0,88 m a výši 0,07 m. Sokl se skládá z patky soklu, těla soklu a soklové římsy. Patka soklu má půdorysné rozměry 0,62 × 0,57 m a je vysoká asi 0,3 m. Na ní navazující tělo soklu má výši přibližně 0,9 m a půdorysné rozměry 0,45 × 0,40 m. Přední, tj. severovýchodní, strana těla soklu a boční strany těla soklu jsou opatřené jednoduchými lehce ustupujícími zrcadly. V čelním z nich je zobrazen motiv festonu a pod ním se nachází datace 1819. Boční zrcadla jsou prostá dalšího zdobného aparátu. Zadní strana těla soklu je zcela hladká. Třikrát odstupňovaná římsa soklu má půdorysné rozměry 0,62 × 0,56 m a výši asi 0,1 m. Celková výše soklu je 1,28 m. Podstavec sochy má maximální půdorysné rozměry 0,44 × 0,36 m a výši 0,32 m. V čelní straně podstavce je upevněn kovaný hák zvlněného tvaru, který sloužil pro uchycení lucerny. Na zadní straně podstavce je prakticky zcela nečitelný nápis – patrně signatura autora. Nápis začíná písmenem J. Vlastní socha světce je vysoká 1,26 m. Její šíře je cca 0,5 m. Celková výše díla dosahuje 2,94 m. Dotčený svatý je zobrazen tradičním způsobem. Jedná se o sochu dospělého muže znázorněného v lehkém kontrapostu. Je oděn do dlouhé kleriky sahající až k zemi. Na uvedeném oděvu má rochetu sahající ke kolenům. Přes ramena má kožešinový pláštík s kapucí (almuci), který sahá až k pasu. Ve spodní části je tato část oděvu opatřena třásněmi. Světec je zobrazen jako prostovlasý. Jeho hlava je lehce pootočená směrem doleva, tj. ke kříži. Jan Nepomucký je tradičně znázorněn jako muž s kučeravými vlasy a plnovousem. Oběma rukama drží krucifix, který si opírá o tělo. Hlava kříže je opřená o světcovo levé rameno. Dílo se vyznačuje vysokou měrou odborné sochařské školenosti.