Významná archeologická plocha – Malostranské náměstí (horní)

Plocha zahrnuje horní část Hradčanského náměstí. Pod středověkými dlážděními je dochován sled komplikovaných sídlištních situací od 7. – 8. století až po vrcholný středověk 13. století. Ve svahových vrstvách vyskytují pravěké nálezy. Jedná se o poslední plochu se zachovanými historickými terény, neboť okolní zástavba nejbohatších malostranských domů a paláců zanechala ze starších situací jen nepatrná torza. Historická souvrství v západním sousedství čp. 258 jsou mocná, ale již situačně roztříštěná. V jižním sousedství probíhá pás fortifikačních systémů 9. a 10. století a stopy po denním životě v intravilánu zde schází. Ve východním sousedství tvořeném blokem uprostřed náměstí jsou historická souvrství z velké míry zničena barokní výstavbou, v severním sousedství byla zničena již ve středověku.