Významná archeologická plocha – Klementinum (JV část a Hlavní nádvoří)

Plocha zahrnuje jihovýchodní část bloku u ulic Seminářská a Karlova čp. 190 a čp. 1040 (části), tj. Hlavní nádvoří Klementina (JV dvůr), nepodsklepený dům čp. 190 a nepodsklepenou halu služeb. Jedná se o vzorovou plochu s archeologickými doklady raně a vrcholně středověkého osídlení včetně středověkých stavebních konstrukcí a unikátních výrobních objektů (metalurgická zařízení). Středověké památky byly konzervovány vrstvou novověkých navážek vzniklou při barokní přestavbě areálu. Pozůstatky archeologických situací jsou zde ukryty velice mělce pod cca 0,5 m mocným příkrovem recentních navážek. Areál byl vybrán jako historicky mimořádně hodnotný komplex středověké zástavby s doklady osídlení od 11. století. Doloženy jsou zde i pozůstatky dominikánského kláštery sv. Klimenta z 13. a 14. století.