Významná archeologická plocha – čp. 827, 1245, 1247 a 1546, ulice Nové Mlýny

Rozsáhlá plocha nepodsklepených dvorů (dnes hřiště, parkoviště) se nachází v bezprostřední blízkosti kostela sv. Klimenta. V jižní části plochy jsou nepodsklepená přízemní domu čp. 1245. Na části plochy se nachází památný strom požívající vlastní ochranu. Prostor pokrývá mírné návrší v bezprostřední blízkosti původně románského kostela sv. Klimenta v místě s intenzivními doklady sídlištních aktivit od pravěku (knovízská kultura mladší doby bronzové) až do středověku. Přes předpokládanou zaniklou, zřejmě renesanční zástavbu části plochy při ulici Nové Mlýny, byla většina plochy v novověku nezastavěna. Z toho plyne vysoký předpoklad neporušenosti archeologických terénů na této ploše, doložený i zjišťovacím archeologickým výzkumem na její části. Archeologické situace překrývá maximálně 0,5 m novověkých a recentních navážek (směrem k severu může mocnost navážek přibývat). Vzhledem k sousedství plochy s novoměstskou vodárenskou věží a historickým plánům je možno předpokládat na ploše existenci dochovaných historických vodovodních rozvodů. Plocha je unikátní i svou polohou při vltavském břehu a v předpolí staroměstských hradeb s možností sledování vývoje sídlištních aktivit v prostoru před hradbami po jejich výstavbě a po vzniku Nového Města pražského.