Významná archeologická plocha – čp. 70, 80, 81 a 82, blok domů mezi ulicemi Křižovnická, nám. Jana Palacha, Alšovo nábřeží a Veleslavínova

Plocha zahrnuje zastavěné plochy domovního bloku s dvory, nepodsklepenými přízemími a suterény domů čp. 70, 80, 81, 82. Novodobý stavební blok vně staroměstských hradeb, situovaný do údolní partie, vznikl v místech, kde se v průběhu vrcholného středověku až raného novověku nalézalo rozsáhlé staroměstské smetiště. Z uvedeného důvodu je vysoce pravděpodobné, že se na nepodsklepených i podsklepených místech bloku, v úrovních pod recentními navážkami nalézají mocné zbytky historických terénů, obsahující velké množstvím cenných nálezů středověké materiální kultury. Mocnost chráněné části stratigrafie je až 6 m.