Významná archeologická plocha – čp. 68, 69 a 181 v ulicích Kanovnická, Hradčanské nám. a Loretánská

Plocha je složena ze tří samostatně vymezených prostorů nádvořích (severní – 8a, západní – 8b a jižní – 8c), kde byly během výzkumů prokázány raně i vrcholně středověké sídlištní situace. Na některých místech bylo dokonce možné sledovat kontinuální vývoj osídlení od raného středověku až do novověku. V současné době jsou středověké terény ve velkém rozsahu chráněny novodobými planýrkami. Na severní ploše (8a) na parcelách č. 133 a 134 byly výzkumem zachyceny raně středověké terény již v hloubce 0,5 m pod současným povrchem. Rozsah novodobých zásahů není zmapován. Na stejné ploše na parcele č. 134 jsou na základě nálezů z druhotných poloh předpokládány raně středověké terény pod souvrstvím barokních planýrek (mocnost místy přesahuje 2 m). Západní plocha (8b) zatím nebyla zkoumána a památky pod povrchem jsem uchovány v nenarušeném stavu. Jižní plocha (8c) byly zachyceny středověké a raně novověké terény, které jsou překryty souvrstvím pozdně novověkých a novodobých planýrek (v severní části této plochy až 2 m).