Významná archeologická plocha – čp. 55, 286, 287, 485, 639, ulice Mostecká a Lázeňská

Plocha zahrnuje dvory, zahrady, nepodsklepená přízemí a sklepy domů čp. 55, 286, 287, 485, 639. Jedná se o jediné místo, kde je uchován vztah městského opevnění z roku 1257 a fortifikace johanitské komendy, včetně jejich vývoje. Velká, unikátně souvislá plocha zahrnuje zástavbu komendy, zástavbu uvnitř města podél jeho hradeb a prostory bývalé lodi románské baziliky P. Marie pod řetězem. Lze očekávat archeologické situace zachycující náročnější úpravu z 12. – 13. století v okolí románské mostecké věže i pozůstatky johanitské románské a gotické architektury či doklady pohřbívaní. Je třeba počítat také s pravěkými situacemi, které jsou již doloženy v Mostecké ulici a v areálu řádu Maltézských rytířů. Několik posledních výzkumů realizovaných v letech 2003 a 2015–2019, včetně geofyzikálního měření, doložilo existenci zděných konstrukcí a staveb románského až renesančního a barokního stáří, části řadového pohřebiště z doby raného až vrcholného středověku a rozsáhlé plochy, které takřka nebyly poškozeny novodobými zásahy.