Významná archeologická plocha – čp. 278, 279, 283, 285, ulice Mostecká a Lázeňská

Plocha zahrnuje dvorky, nepodsklepená přízemí a sklepy domů čp. 278, 279, 283, 285. Stávající blok domů leží v místě intenzivního pravěkého a raně středověkého osídlení, z něhož vzhledem k exponované poloze zůstaly jen ostrůvky. Jedná se o poslední místo ve východní části bloku domů, na níž lze rekonstruovat raně středověké opevňovací systémy v blízkosti jejich východního ukončení. Probíhala zde fortifikace dřevohliněná z 10. století, poté kamenná zeď románská, která je dosud poznána pouze nepatrně. Pravěké situace jsou zde zachovány v jedinečné kvalitě. Na rozdíl od zbytku malostranského centra se zde zachovaly doklady pravěkých aktivit v podstatně větším rozsahu, neboť zde nebyly odkopány kvůli materiálu na stavbu opevnění v 9. a 10. století. Ve sklepní místnosti v čp. 279 sice již proběhl plošný výzkum, stále však nebyla prozkoumána až k podloží a pod ložní spárou stavby se stále nacházejí pravěké a starohradištní situace. V severním sousedství plochy ve sklepích domů čp. 278 a 279 byly během obnovy kanalizace dokumentovány také terény s archeologickými nálezy.