Významná archeologická plocha – čp. 268, 269, 270, 271, 299, ulice Karmelitská a Mostecká

Plocha zahrnuje dvorky, nepodsklepená přízemí a sklepy domů čp. 268, 269, 270, 271, 299. Společně s dalšími dvěma významnými archeologickými plochami (VAP č. 38 – čp. 272, Mostecká ulice a VAP č. 41 – čp. 279, Prokopská ulice) v západní části bloku domů tvoří pás, který je ve směru sever-jih proťat několika opevňovacími systémy, které postupně chránily jádro suburbia od závěru 9. století do 14. století. Poté byla fortifikace přemístěna na Újezd. Kromě pozůstatků fortifikací v podobě příkopů a dřevohliněné hradby zde můžeme očekávat také nálezy pravěké a další terény raně středověké (od 9. století). Mezi raně středověkými situacemi bylo roku 2001 zachyceno drobnou sondou ve sklepě domu čp. 271 unikátní dřevem vyložené prostranství na dřevěných základových konstrukcích z 9. – 10. století. To bylo součástí evropské západovýchodní transkontinentální cesty, která v 10. století přechodně vedla přes Prahu a nález tak dosahuje evropského významu. V prostoru můžeme také očekávat hřbitov z 9. století, který pravděpodobně vzniku dřevěného prostranství předcházel.