Významná archeologická plocha – čp. 256, Nerudova ulice

Plocha zahrnuje dvůr, nepodsklepené přízemí, sklepy a zahradu. Na ploše jsou dochovány kvalitní raně středověké stratigrafie od 9. století, které překrývají vrstvy s přemístěnými pravěkými nálezy. Celistvost plochy vzácně umožňuje rozpoznat raně středověké urbanistické uspořádání v intravilánu tehdejšího města. Na plochu navazují situace zastižené v sousedních čp. 257 a 258. Po destrukci velkých partií raně středověkých terénů v čp. 257 a 258 zůstal prostor paláce čp. 256 posledním komplexně zachovaným celkem s minimem ničivých subrecentních zásahů. Původní rostlý terén i raně středověké stratigrafie se poměrně prudce svažují k východu a k jihu, dnešní povrch na parcele nám není znám. Nelze proto globálně stanovit hloubku historicky závažných terénů.