Významná archeologická plocha – čp. 180, 102 a 314, Loretánská ulice

Plocha je složena ze čtyř částí (východní – 12a, severní – 12b, jižní – 12c, západní 12d), kde jsou doposud zachovány nezničené archeologické terény a situace. Do rekonstrukce objektu realizovaného v letech 2015–2019 se jednalo o ojedinělý neporušený prostor v předpolí Pražského hradu. Zjišťovací i záchranný výzkum v letech 2006–2007, 2010 a 2015–2018 prokázal zachované situace raného až vrcholného středověku a pozůstatky zaniklé zděné zástavby 14. – 16. století. Tyto situace zasahují do prostoru Loretánské ulice, což dokládají také nálezy z r. 1994 a 1996 zjištěné v plochách, které nebyly porušeny inženýrskými sítěmi. Východní (12a) a severní (12b) část plochy na parcele č. 170/2 byly prozkoumány izolovanými sondami nebo jen v povrchové vrstvě nejmladších terénů a v severní části (12b) byly odkryty koruny zděných konstrukcí do hl. maximálně 0,7 m . V jižním křídle paláce (jižní část plochy – 12c) byly výzkumem odkryty relikty středověké a raně novověké zástavby a sídlištní vrstva 9.–10. stol. Západní část plochy (12d) na parcelách č. 185/1-185/4 je v současnosti pokryta zahradami. Prostor nebyl prozatím zkoumán, lze zde ale očekávat pás středověkého opevnění Hradčan. V těsné blízkosti, v západním křídle domu čp. 102, jsou doloženy raně středověké situace a v severní části plochy se nacházejí souvrství navážek 19. století dosahující velmi silné mocnosti až 4 m, které překrývají starší intaktní situace.