Významná archeologická plocha – čp. 1515, Klimentská ulice

Plocha zahrnuje nezastavěné a nepodsklepené části dvora a severní část parcely domu čp. 1515. Jedná se o poslední (v čele při ulici) nezastavěnou parcelu v této části petrské čtvrti s doklady pravěkého, raně a vrcholně středověkého osídlení. Předpokládat je nutno také středověké a novověké stavební konstrukce, včetně možného výskytu nejstarší novoměstské kamenné architektury. V zadní části plochy je nepochybná existence hygienicko-sanitárních zařízení a doklady řemeslnických aktivit od počátků Nového Města pražského do současnosti. Archeologické situace jsou zde ukryty velice mělce pod povrchem. Mocnost novověkých a recentních navážek nepřesahuje 0,5 až 1 m. V první polovině devadesátých let proběhl na východní (dnes již kompletně zničené) části dvora záchranný archeologický výzkum, který dokumentoval povrch půdního horizontu a do něho zahloubené pravěké (knovízská kultura), raně a vrcholně středověké objekty. Vzhledem k absenci mladší novověké zástavby předpokládáme západním směrem (tedy na tutu významnou archeologickou plochu) výrazně větší možnost dochování archeologických terénů.