Významná archeologická plocha – areál Týnského dvora

Plocha zahrnuje areál vlastního Týnského dvora s domovní zástavbou jeho severního a jižním sousedství, částí Týnské uličky a Štupartské ulice a s kostelem Panny Marie před Týnem a přilehlou zástavbou směřující do Staroměstského náměstí a Celetné ulice (čp. 630, 631, 632, 633, 634, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 1028 a 1049). Jedná se o rozsáhlý areál městišť v místech významného knížecího dvora z 12. století a pozdějšího střediska dálkového obchodu. Zachyceny jsou doklady jeho proměn a postupného rozrůstání společně s areálem chrámu Panny Marie před Týnem a v jeho bezprostředním okolím. Vedle historického nadloží náleží mezi unikátní archeologické pozůstatky trasy 4 m širokého a 3 m hlubokého příkopu nejstarší fáze Týnského dvora v ulicích Týnské a Štupartské. Významným prvkem jsou také fragmenty raně středověké pohřebiště v jižní části areálu a základy asanovaného románské domu čp. 628. Části plochy byly v minulosti archeologicky prozkoumány.