Vysoké Mýto

Jedinečný akcent města vytváří i částečně dochovaný okruh středověkých městských hradeb. Ústřední plochu chráněného území tvoří pravidelné čtvercové náměstí, které je lemováno převážně jednopatrovou, částečně dvoupatrovou zástavbou domů. Mezi těmito domy, které prošly úpravou v barokním období i v devatenáctém století, vyniká především objekt radnice středověkého původu s věží. Město Vysoké Mýto si zachovalo převažující drobnou zástavbu na gotické parcelaci a málo narušenou hladinu střech, umožňující uplatnění všech jeho dominant. Celkový obraz města je proto v dálkových pohledech významně dotvářen věžemi historických staveb, jako jsou zvonice, kostel sv. Vavřince, Pražská, Litomyšlská i Choceňská Brána.