Vysoká synagoga a Židovská radnice

KP tvoří: Vysoká synagoga, Židovská (Maiselova) radnice prostředí KP tvoří: ohradní zeď, přístavba na dvoře Na místě starších objektů byla v renesanci z podnětu Marka Mordechaje Maisela, předního židovského finančníka Rudolfinské éry vystavěna budova Vysoké synagogy a k ní přiléhající Židovské radnice. Ta byla po r. 1704 rozšířena o jižní část a později rokokově přestavěna. Provozně i stavebně obě budovy od počátku souvisí. 1. Vysoká synagoga byla postavena v 2. pol. 16. století, rozšířena r. 1693 s úpravami z 19. století. Stojí na lehce obdélné parcele s novější přístavbou po jižní straně. Sev. fasáda má šikmou čelní zeď, prolomenou trojicí půlkruhově zakončených vysokých oken a dalším, již pravoúhlým oknem v přízemí. Novotvarem je stuhový portálek s nadsvětlíkem, v němž je osazena starší rokoková mříž. Z pův. renesanční stavby se v průčelí zachovala pouze bohatě profilovaná korunní římsa. 2. Stavba radnice situovaná na podélné parcele souběžné s ulicí vznikla přestavbou středověkých domů na konci 16. století. Rokoková fasáda z l. 1762-63 se zachovala v téměř intaktním členění šesti os, z nichž střední dvojice zdůrazňuje pseudorisalit a vysoký vikýřový štít. Risalit a vnější hrany zdůrazňují pilastry vysokého řádu. V krajních osách jsou v přízemí prolomeny portály, levý je od počátku slepý.