výšinné opevněné sídliště - hradiště, archeologické stopy

Hradiště se nachází na ostrožně oválného tvaru orientované přibližně ve směru ZJZ-VSV, o rozměrech cca 300 m x cca 50, resp. 75 m. Celková výměra hradiště činí cca 1,8 ha. Bok ostrožny jsou velmi strmé - na severu se svažují k silnici spojující Nové Město s obcí Jestřebí, na jihu do údolí Libchyňského potoka. Jediné relativně nechráněné místo se nachází ve VSV části a bylo přepaženo valem (parc.č. 1094 - POZOR - nikoliv 1097, jak je uváděno V. Vokolkem z MVČ Hradec Králové). Vlastní valové těleso je dlouhé 30,5 m a prochází v mírném oblouku zhruba ve směru SSZ-VJV. Val je z vnitřní strany hradiště patrný jen jako terénní vlna, cca 1,5m vysoká. Při pohledu od VSV, tj. vnější strany, je dobře znatelný, neboť jeho výška dosahuje téměř 6 m a celková šířka cca 17 m. V místech, kde došlo k narušení valového tělesa je patrné, že součástí původního opevnění byla zeď z lomového opukového kamene a jádro valu bylo zpevněno dřevěnou konstrukcí. Valové těleso je na svém jižním konci narušeno přístupovou cestou do zahrady, jeho východoseverovýchodní konec se nachází na okraji malého lomu na opuku, který jej narušil jen zčásti. Před valem byl vyhlouben příkop, dnes 0,6-0,7 m hluboký a 6,5m široký. Jeho VSV konec je zasypán komunálním odpadem.