výšinné opevněné sídliště

Lokalita hrádku se nachází na plochém kopci Hradisko. Hrádek je těžce narušen těžbou kamene, a to hlavně vnější opevňovací pásy, ale částečně i obytné jádro. Jádro je tvořeno plochým víceméně čtyřbokým pahorkem 2,5 - 3,5 m vysokým a s původními největšími rozměry 29 a 23 m. Na západě do něho korytem pronikla těžba, ale zůstala uchována větší část původního okraje. Jádro hrádku obíhal dvojitý věnec valů a příkopů, o jejichž trase vypovídají dochované úseky na jihovýchodě a náznaky na severovýchodě. Hrana vnitřního valu je rozpoznatelná ještě na západě. Šířka příkopů na východní straně je 12 m u vnitřního valu a 8 m u vnějšího valu. Okraje i vrchol kopce je narušen několika lokálními lomy, z nichž největší je na jihu. Málo narušena je rovinná plocha na západě a není vyloučeno, že byla využita pro hospodářské potřeby sídla. V době, kdy se Vlčatín objevuje v písemných pramenech, bylo sídlo už patrně opuštěno, neboť v letech 1373-1447 již ves byla součástí okareckého panství a následně nakrátko patřila k Pozďatínu. Na hrádku tedy sídlili majitelé ve starším období a možná souvisel s osazováním krajiny. Poškozený povrch je nálezově sterilní a pro zodpovězení základních otázek bude potřebný zjišťovací archeologický výzkum. Chráněná plocha lokality je 6830 m2.