Vyšehrad

Do areálu KP Vyšehrad spadá: - čp. 14 (kanovnický dům), 16 (býv. kanovnický dvorec), 35 (Táborská brána), 69 (Staré probošství), 81, 82, 89 (Nové probošství), 90, 91, 92, 100 a 102 - objekty bez čp.: kostel sv. Petra a Pavla, rotunda sv. Martina, kaple P. Marie na hradbách, fragment kaple Stětí sv. Jana v Šancích, výklenková kaple se sochou sv. Ludmily, fragment románského mostu, objekt Libušina lázeň, fragment gotické věže Špička, fragmenty gotického paláce, fragmenty kostela sv. Vavřince, objekt TJ Slavoj (pův. purkrabství), opevnění - hradby a zdi, tunely - průchody, vstupy do podzemí a gorlice, - drobné objekty: Boží muka (morový sloup), jezdecká socha sv. Václava, socha sv. Šebestiána, socha sv. Vojtěcha, 4 Myslbekova sousoší, pomník probošta Václava Štulce, 3 časoměrné sloupy, - brány: Táborská (též čp. 35), Leopoldova, Pražská (Nová), barokní (do akropole), - Vyšehradský hřbitov se Slavínem a sadové úpravy z 19. století (Karlachovy, Vyšehradské a Štulcovy sady). (pokrač). Na území areálu Vyšehradu jsou další památkově významné, ale nechráněné objekty (plošně spadají do PPR) - ZVÁŽIT DOPROHLÁŠENÍ za KP: - vnitřní Vyšehrad: 2 studny, kašna, neogotický altán s čerpadlem, socha probošta Mikuláše Karlacha, socha Jana Nepomuckého, socha sv. Prokopa v nice u čp. 16, brána do Karlachových sadů, cihelný objekt Správy hřbitovů, vila čp. 9 - vnější okrsek (mezi Táborskou a Leopoldovou bránou): čp. 6, 10, 12 (domek Popelky Biliánové), 13 (Jedličkův ústav), 6, 40 (s roubeným štítem), Novostavby na území Vyšehradu: čp. 159 (ředitelství Vyšehradu), objekty v areálu jedličkova ústavu (vnější okrsek), objekt restaurace Na hradbách (bez čp.), objekt WC, dětské hřiště, tenisové kurty pod hradbami Areál NKP je v rozsahu KP Vyšehrad. Popis a historie: (od jihu k západu) Opevnění mezi ulicemi Vratislavova, Přemyslova, Neklanova, Zábojova, Lumírova, U Podolského sanatoria, nábřežím a Libušinou. Citadelu tvoří 6 bastionů (sv. Bernarda - Leopolda, Ludmily - Rocha, Václava - Anežky, Petra - Ludmily, Pavla - Linharta a Leopolda - Pavla - Josefa), na V 2 nepojmenované bastiony (Hornwerk), dvě brány - Leopoldova a Táborská, součástí i zbytek gotické Špičky. Plány dle hr. Conti a p. Primai z Rovereta a Líšně z let 1650-52, stavba 1654-1685, 1742 náspy s palisádami a kasematy. Vnější okrsek: ulice V pevnosti Táborská brána čp. 35 vstup do areálu Vyšehradu od jihu, vnější brána barokného opevnění, 1655-56 Zbytky gotické brýny Špička zachována část přízemí a náběhy arkád, dnes součást objektu (dříve úřad pro potravní daně). (nechráněné objekty: čp. čp. 6, 10, 12 (domek Popelky Biliánové), 13 (objekty Jedličkova ústavu), 40 (s roubeným štítem), pod hradbami tenisové kurty) Vnitřní okrsek: ulice V pevnosti Leopoldova brána vstup do jádra citadely, před r. 1670, autor plánů prav´d. Carlo Lurago, kamenic. výzdoba G.B.Allio. Rotunda sv. Martina románská kaple, asi z konce 11.stol., za Josefa II. zrušena, 1878 obnovena a puristicky upravena Kaple Panny Marie na hradbách (Šancovská) barokní stavba z r. 1760, za Josefa II zrušena, 1882 obnovena arch. B.Münzbergerem Fragment kaple Stětní sv. Jana v Šancích v pramenech 1380, při výstavbě barokních hradeb postupně ubourána, dnes odhalena jen průčelní zeď Boží muka (morový sloup) sloup z konce 18.stol., v lunetách kapličky na podstavci čtveřice mozaikových obrazů českých patronů (19.-20.stol.) (nechráněná stavba vila čp. 9 vedle kaple PM na hradbách - býv. kaplanka (vikárka), pův. kostnice při hřbitově přestavěná na poustevnu a posléze obydlí kněze. R. 1883 opravena dle plánů V. Kohouta, 1933 byl dům zcela přestavěn dle plánů stav. Th. Hainze. v neobarokním stylu. ulice K rotundě Hospodářský kanovnický dvorec, čp. 16 býv. hosp. dvůr kapituly, barokní, dnešní rozsah až z 19. stol. Ve zdi objektu do ulice K rotundě ve výklenku socha sv. Prokopa Dům čp. 92 kanovnická rezidence, z r. 1875 (stavitel Novák) Domy čp. 90 a 91 postaveny 1874-75 v neogotic. stylu (arch. J. Niklas) Dům čp. 100 postaven pro kapitulu r.1877 stavitelem Novákem, dle plánů arch. Niklase Domy čp. 81 a 82 domy z let 1848-49, dle plánů Jana Ripoty Socha sv. Vojtěcha v mělké nice, která je součástí ohradní zdi čp. 14, socha za sklem, z 1.pol.18.stol. V Karlachových sadech: 3 časoměrné sloupy sloupy z biotitu, snad zlomek ze staroslovanského monolitu (nechráněné: socha sv. Jana Nepomuckého s podstavcem na střední ose sadu, úzký neogotický altán s čerpacím zařízením, socha probošta Mikuláše Karlacha poblíž zadní fasády čp. 16, kamenná kašna naproti čp. 90) Soběslavova ulice Objekt čp. 14 Kanovnický dům, dříve tzv. Staré děkanství. Děkanství při kostele sv. Vavřince založeno r. 1326, po opravě r. 1770 jako sídlo kanovníka. Základy kostela sv. Vavřince navazuje na čp. 14, pův. trojlodní bazilika z 1.pol.11. stol., objeveny i zbytky starší předrománské Ve Vyšehradských sadech: podél a na jih od ulice K rotundě, na Z od Soběslavovy ulice * v r. 1927 na místě pův. barokní zbrojnice z r. 1655. 4 sousoší od Josefa Václava Myslbeka: Lumír a píseň (1888), Ctirad a Šárka (1897), Slavoj a Záboj (1895) a Libuše a Přemysl (1888-1897, po zničení r. 1945 provedeno znovu dle Myslbekova modelu 1973-74). Fragmenty románského mostu most o jediném oblouku, zdivo z opukových kvádříků, asi z konce 11. - 1.pol. 12. stol. Libušina lázeň tzv. fragment snad patrové stavby, hosp. nebo vojenská funkce. Fragmenty gotického paláce rozsáhlá palácová stavba na území akropole, stával v JZ cípu Vyšehradu, zapojen do opevnění. Pozůstatky - základy v severní části sadu, gotické sklepení (vstup od TJ Slavoj a od Libušiny lázně) a částečně zapojeny do budovy TJ Slavoj. Objekt TJ Slavoj Vyšehrad původně staré purkrabství. Renesanční budova, do které byly pojaty zbytky gotického paláce z doby Karla IV. Barokní brána - brána do Vyšehradských sadů brána sestavená ze dvou portálů bývalé zbrojnice (z r. 1655, která vyhořela 1927) (nechráněné stavby: studna bez a studna s krytím ve vyšehradských sadech) Území na S od ulice K rotundě Kostel sv. Petra a Pavla kapitulní kostel, trojlodní stavba, po r. 1070 po založení kapituly začala výstavba chrámu. 1249 vyhořel, 1370 zbořen, znovupostavena trojlodní bazilika s řadou kaplí, upravována, dnešní neogotický vzhled z let 1885-87 (Mocker) a průčelí s věžemi z 1902.1903 (Mikš). Z gotické baziliky doch. pouze boční lodě s kaplemi. čp. 102 domek kostelníka, neogotic. z r. 1886 (stav. V. Sigmund) Vyšehradský hřbitov se Slavínem pův. hřbitov z r. 1600 byl na podnět probošta Štulce změněn na pohřebiště slavných osobností národa v 70. letech 19. století, arch. úprava A. barvitius a A. Wiehl (arkády a Slavín - společná hrobka nejzasloužilejších občanů národa z let 1889 - 1893). Kaple se sochou sv. Ludmily okrouhlá výklenková kaple z r. 1880 (A. Baum) s barokní sochou sv. Ludmily (snad M.J.J.Brokof), pův. u kostela sv. Apolináře. Socha sv. Šebestiána ve výklenku západní ohradní zdi, u novodobého objektu WC. Plastika z 1.pol.18.stol. (díky prob. Karlachovi přenesena ze SM) čp. 69 Staré probošství v jádře středověký objekt, přestavěný 1730, klasicistně upravený. čp. 89 Nové probošství v novogotickém stylu v rámci úprav na Vyšehradě v l. 1872 - 74 (arch. J. Niklas). (nechráněné stavby - cihelný objekt WC při hradbách u hřbitovu a zajímavý přízemní objekt s prvky moderny z poč. 20. stol. sloužící Správě hřbitovů) Štulcovy sady * v r. 1902 úpravou vyš. cotadely Jezdecká socha sv. Václava plastika z let 1678-1680 od J.J.Bendla, pův. stával na Václavském náměstí, 1879 na podnět prob. Štulce přemístěna sem (od r. 1960 kopie) Pomník probošta Václava Štulce busta na podstavci, z r. 1910 (postavil prob. Karlach) (nechráněné - brána do Štulcovýcgh sadů, naproti čp. 89, jednoduchá zděná stavba s erbem) Pražská (nová) brána také nazývaná cihelná či hřbitovní klasicistní brána z r. 1841 dle plánů poruč. V. weisse spojuje Vyšehrad s vnitřním městem vstup do podzemí - gorlice (SV část sreálu) Za bastionem, pod hradbami, stále ale na území areálu KP, na parc. 160 je historizující objekt s cimbuřím a věžičkou )pozemek tzv. Přemyslovky