vodovod Vidoule

První zpráva o vodovodu do Jinonic pochází z r. 1706. Tehdy byl veden v dřevěných trubkách.V r. 1799 bylo navrženo, aby byl rekonstruován hornickým zpusobem. Obvykle se jednalo o 80- 100cm široké stoky a výšce 120cm. Dno bylo tvořeno ostře pálenými cihlami se stružkou uprostřed. stěny bývaly do dvou třetin výšky kamenné, klenba cihelná. K vybudování takového přivaděče po r. 1799 pravděpodobně došlo. V r. 1905 byl vodovod odstaven a postupně zapomenut. Dnes existuje v ulici Na Pomezí rozsáhlý vodojem, který pravděpodobně leží na místě bývalé studánky a později rezervoáru vodovodu do Jinonického zámečku. Jižněji, těsně u ulice Na Pomezí je na trase vodovodu drobná podzemní chodba upravená r.1943 na kryt. Další průběh je znám pouze z archivních plánu. Po odstavení r.1905 však vodovod stále funguje, i když slouží pouze k omezenému odběru vody v zahradách. Z ulice Na Pomezí vede ulicí Karlštejnskou a pravděpodobně Pucovou, dále přes ulici Na Vidouli do horního dvora zámečku. Voda byla odebírána v zámku, statku a pivovaru. Přebytečná voda ze zámku i kašny byla svedena do dvou kanálů podcházejících spodní křídlo zámku a dál do kaskády rybníku. Z dolního - Butovického rybníka tekla do Prokopského údolí.