Dolejší mlýn

Areál Dolejšího mlýna, situovaný v blízkosti objektu Hořejšího mlýna (čp. 44) a podél dnes již neexistujícího náhonu, je součástí hodnotné dvorcové zástavby ve východní levobřežní části původní vsi. První zmínky již z r. 1567, v 18. století změna na pachtovní dvorec, novodobá přestavba na počátku 20. století. V 80. letech 20. stol. zahájena rekonstrukce, v současnosti dokončena vyjma objektu sýpky. Vstup do předního dvora, vymezeném obytnou budovou s mlýnicí na půdorysu ve tvaru L na jižní straně a soliterním objektem sýpky na severní straně, je novodobou kovovou bránou v původních hranolových sloupcích ohradní zdi z ulice V Horkách (dříve Selské). V zadním dvoře na SZ je dochovaný hospodářský objekt stodoly s otevřenou čelní stěnou a sedlovou střechou nesenou sloupy, na jižní straně je areál vymezen kamennou zdí a devastovanými hospodářskými objekty. Původní vstup venkovním schodištěm na zahradu se nedochoval, pozemek zahrady je v současnosti z areálu mlýna nepřístupný.