vodní mlýn

Zachovalý a hodnotný vodní mlýn čp.44 se nachází v izolované poloze na severovýchodním okraji obce Vitějovice. Panský (Bürgrův) mlýn je umístěn pod vesnicí na levém břehu Zlatého potoka (pravobřežního přítoku Blanice) . Mlýnský náhon v celkové délce cca 750 m tanguje východní okraj obce a je veden v široké nivě zemědělské krajiny. Budovy mlýnu jsou seskupeny v úzkém sevření kolem nepravidelného trojúhelného dvora s 2 vstupními bránami. Umístění budov je specifické, neprůjezdná stodola je ve stísněné pozici. Původně renesanční mlýnice na protáhlém půdorysu má vestavěnou obytnou část ve své východní části. Na mlýnici navazuje příčně přes náhon napojené křídlo strojovny. Špýchar se stájemi tvoří volně stojící trakt, stejně tak je samostatná stodola. Na dvoře při chlévech latrina s hnojištěm.