vodní mlýn

Tento mlýn je situován na vodním toku Chotýšanka nedaleko Jankova. Patrová budova mlýnice je kamenná obdélná stavba s masivními zdmi a bedněnými štíty. Polovalbovou střechu kryje pálená krytina. Jihozápadní nároží je zpevněno masivním opěrákem. Budovu osvětlují drobná obdélná okna. Půdorysná skladba je dvojdílná. Z interiéru mlýnice stojí za pozornost především dochované masivní pilíře s dřevořezbou a trámový záklopový strop. Mlýn zůstal zachován v téměř nezměněné podobě. V současnosti je bez funkčního vodního motoru. Severovýchodně naproti mlýnu stojí kolna, zděná stavba s roubeným vstupním průčelím a bedněným štítem. Sedlovou střechu kryjí bobrovky. Jihovýchodně je situován zděný sklípek sklenutý valenou klenbou (není předmětem ochrany). Předmětem ochrany je: budova mlýna, kolna a pozemky vymezeného areálu.