vodní mlýn

Velká trojboká usedlost. Původně mlýn, pak i hospoda a selské stavení. Nyní rekreační objekt. Obytné stavení a chlévy zděné. Usedlost vzdálená asi 30 - 40 m od hlavní komunikace, přístupná cestou a můstkem přes potok. Za stavením v pozvolné stráni zachována hráz rybníčka a část původního náhonu. Obytné stavení, chlévy (vzadu), stodola (rovnoběžně s obytným traktem). Obytné stavení trojprostorové, se zvláštnostmi: malá síň přístupná ze dvora (s dřev. schodištěm na půdu), s dveřmi do velké světnice vpředu, s dveřmi do bývalé mlýnice a do bývalé konírny (obě v zadní části). Světnice se záklop. stropem, 3 malá okna v průčelí a 1 boční okno do dvora. Původní strop ve světnici i s trámy podbitý deskami tak, že ani trámy nejsou viditelné. pod zděným průčelím též malá zděná světnice, za ní (mezi světnicí, světničkou, mlýnicí a síní) původně místnost černé kuchyně. Nyní ve světničce i v černé kuchyni vybourané stropy i topeniště. Mlýnice asi se 4 m vysokým stropem, bez pozůstatků mlýnského zařízení. Ve 3. plánu obytného traktu vedle velké mlýnice také konírna (v části ke dvoru přilehlé). Půda dvoupatrová. Nad světnicí původně prostorná sýpka, nyní přestavěná (přepažovaná dřevěnými stěnami) ve 3 obytné místnosti (2 dvojdílná okna ve štítu). Ostatní prostory sloužily jako seník. Zadní štít obytného stavení dřevěný, svisle bedněný, s podlomenicí se šindelovou stříškou. Dvířka ve štítu (nad cestou z polí) ke skládání úrody, slámy, sena. Krov hambalkový, střecha sedlová, krytina "eternit". Původní chlévy zděné, velké, jejich dřevěné stropy nynějším majitelem pro zchátralost vybourané: krov hambalkový, střecha sedlová, krytina "eternit". Stodola dřevěná roubená s vjezdem pod zadním dřevěným štítem dvojdílnými dřevěnými vraty a bočními vraty ve dvoře. Stodola je obdélného základu, prostor stodoly (nyní) nedělený. Střecha sedlová, krov hambalkový, záklop. strop (částečně), krytina "eternit". Dvůr uzavřený, vpředu s vysokou (asi 4 m) zděnou parkánovou stěnou s velkými dřevěnými vraty u stodoly a malou dřevěnou jednodílnou brankou u obytného stavení. Další vchod do dvora mezi obytným stavením a chlévem - brankou na zadní cestu do polí. (autor popisu: Daneš, 1988) ohrazení