vodní mlýn Krcál

Bývalý mlýn čp. 109 stojí na S okraji obce, nad soutokem Tušimského potoka s Kocábou, vpravo při silnici ve směru Nový Knín - Hraštice. Jedná se o zděný patrový objekt (zdivo je lomové, ve štítech cihelné) obdélného půdorysu s mansardovou střechou krytou bobrovkami, orientovaný podélnou osou ve směru JZ-SV. Architektonicky nejcennější jsou oba zděné, po stranách vykrajované dvoudílné štíty s bohatým, pozdně barokním štukovým tvaroslovím: odsazená oblá nároží, profilovaná korunní římsa uprostřed vždy půlkruhově vyklenutá, kasulová okna/slepá okna rámovaná štukovými pásky apod. (podrobný popis štukové výzdoby byl zpracován v rámci EL z roku 1969 - V. Mathauser + GA). Ve vrcholu J štítu je nad oválným okénkem dochovaná štuková kartuše s datací 1792. Jižní, k silnici orientovaný konec přízemí vyplňuje mlýnice se zbytky původní stolice (2 kozy mají staré horní trámy se zhlavími, profilovanými vlnou). Severní část obsahuje obytné prostory: v přízemí valeně klenutou kuchyň s výsečemi a neklenutou světnici se štukovými rámci. Patro je plochostropé, pouze nad kuchyní valeně klenutá místnost. Předmětem ochrany je: mlýn čp. 109 a k němu náležející pozemek.