vodní mlýn

Areál vodního mlýna vybudovaný ve svažitém terénu v blízkosti Domčiského rybníka a nad soutokem potoka Rusavky a Křepičky sestává zleva z dvoupodlažní mohutné budovy mlýna, na niž osově navazuje o něco vyšší taktéž provozní objekt a zprava z dvoupodlažní obytné budovy. Štítová průčelí obou budov spojuje zídka s branou se segmentovým záklenkem. Dvůr příčně uzavírá hospodářské stavení. K objektu mlýna přistavěn do dvora přízemní přístavek prolomený směrem ke komunikaci obdélným dvoudílným oknem lícujícím s průčelím a s plochou šambránou s klenákem. Přístavek kryje vysoká pultová střecha. Štítové průčelí mlýnské budovy člení dvě okenní osy a kordonové římsy oddělující jednotlivá podlaží. Obdélná dvoudílná okna parteru s plochými šambránami lícují s průčelím. Ve druhém podlaží obdélné otvory bez oken, ve štítu dva malé větrací obdélné otvory půdy. Levé boční průčelí prolomeno v parteru dvěma (ve druhé ose se segmentovým záklenkem) a v patře třemi obdélnými okny. K tomuto průčelí přiléhá přízemní přístavek. Za přístavkem je boční průčelí vyššího objektu prolomeno úzkým pravoúhlým vstupem. Zadní průčelí člení malé osové kruhové okénko. Mlýn kryje polovalbová a navazující vyšší objekt valbová střecha. Štítové průčelí dvoupodlažní obytné budovy dvouosé s přízemím prolomeným pouze menšími obdélnými zamřížovanými okny. Obytné druhé podlaží člení obdélná dvoudílná okna s větráky zasazená v mělkých špaletách a s šambránami vyznačenými pouze odlišnou barevností omítky. Štít prolomen dvěma malými obdélnými větracími otvory půdy. Objekt kryje sedlová střecha spočívající na korunní římse. Hospodářské stavení kryté sedlovou střechou a příčně uzavírající plochu dvora přiléhá k pravému bočnímu průčelí mlýna a levému průčelí obytné budovy.